Сградата на Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев" е построена от нашите хористи два пъти, съобщи в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" Таня Константинова, която е от 15 години хорист в дружеството и 7 години негов председател.

"През 1926 г. е започнало строителството на сградата. Тухла по тухла са събирали нашите хористи и са градили тази къща, този дом на музиката. Но през 1928 г. става Чирпанското земетресение и сградата рухва. Налага се втори път да се строи. И всъщност тя е почти вече на 100 години. Но сградата е в този автентичен вид, в който тя е строена от нашите предци", поясни Константинова.

Това означава, че сградата е вече много компрометирана и става много трудно да се развива тяхната дейност, особено през зимните месеци, както е в момента.

"И търсим начин, за да спасим нашата сграда. А начинът, за да спасим нашата сграда, като начало, е един благотворителен концерт, с който ние да заявим на нашата общественост, културна и не само, на всички пловдивчани, че това е 127-годишна кауза, за която ние се борим ежедневно, бих казала", добави Таня Константинова.

Тя разказа още, че като начало, този концерт би им помогнал евентуално да си платят проучване на сградата, проучване на терена и някои други дейности.

"Но за един голям проект, за едно обновяване на нашата сграда, естествено ще трябват много средства. И ние много се надяваме на пловдивската бизнес общност, защото те даряват на кауза, която е певческо дружество, най-старият светски хор в България. Първият, най-стар светски хор!", каза още Канстантинова

По думите и, всичко, което е правено в годините досега, е правено единствено и само с финансовата помощ на самите хористи. Кой с каквото може да помогне. Имали са дърводелци в миналото, железари, които са правили дребните ремонти по сградата.

От 1928 г. до сега сградата преживява без никакви ремонти, като продължава да служи на хоровото изкуство. 

Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев“ и приятели канят пловдивчани на предколедно благотворително матине – едно вълнуващо музикално празненство, което ще се състои в неделя, 10-ти декември, в Дом на културата "Борис Христов“ от 11.00 часа.

Събитието е с кауза за набиране на средства за реставрация и реконструкция на близо 100-годишната сграда на Пловдивско певческо дружество, която се намира в центъра на Пловдив.