Танцова компания "Дерида денс“ ще гостува в Стара Загора. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Държавната опера в града на липите, които ще са домакини на трите представления на трупата. 

Днес от 19:00 часа ще бъде представен спектакълът "Темел“, изграден върху личното усещане за връзката с корена. Негов хореограф е Живко Желязков, музиката е дело на Иван Шопов, а вокал е Ася Пинчева. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България, направление “Танц" и “Разпространение".

Утре, 3 февруари, също от 19:00 часа на сцената на Операта зрителите и гостите на Стара Загора могат да видят един визуален танцов пърформанс, носещ името "Fractus". Представлението е вдъхновено от природата на фракталите - фрагментирана геометрична форма съставена от фрагменти, подобни на цялото. Идеята е да бъде представена вътрешната връзка между фрагментите-тела, която да потопи зрителя в особената красота на хаоса. Концепцията на представлението предоставя възможност за наблюдение от различни перспективи, което позволява на зрителя да изгради собствено триизмерно пространство и да открие личната си връзка с хаоса. Концепцията и хореографията също са дело на Живко Желязков, визуалната среда е на Владислав Илиев, музиката е дело на Иван Шопов. В танца участват Ивона Машова, Симона Тодорова, Филип Миланов и Вяра Болградова.

Последният спектакъл на танцова компания "Дерида денс“ ще бъде на 4 февруари от 19:00 часа. Тогава те ще представят "Телепорт“. Пърформансът е  опит върху взаимодействието на танц и технологии, чието действие пренася зрителя от сценичната среда към дигиталното пространство и обратното. Той фокусира вниманието върху подскоците между on и offline и доколко действията в единия свят влияят на другия и обратно.  Идеята за спектакъла е дело на Владислав Илиев и Живко Желязков, хореограф е Живко Желязков, а танцът е на Изабел Миткова.

Дерида денс център e  основан през 2010 година и функционира посредством Фондация “Арт Линк". Основните направления, по които работи центърът са независими танцови продукции, обучителна и тренинг програма за съвременен танц, международни партньорства, резидентска програма, презентационна и кураторска дейност. 

Рени АТАНАСОВА