Преди избори това, което се случва в София, в част от организациите, според мен, е тежък саботаж на самите избори и няма да допринесе за повишаването на резултата. Може би това беше една от причините да се търси вътре в партията алтернативна платформа за разговори, за споделяне на мнения. Видно е, че в последните години диалогът не върви както трябва. Това каза в ефира на БНТ Иван Таков - лидер на БСП-София и столичен общински съветник от МК “БСП за България".

Той подчерта, че наскоро създаденото в БСП движение е “заради тревогата и желанието на социалисти и личности, които ги е грижа за партията, интересува ги партия, а депутатските им места", и заяви:

“Искам ясно да кажа, че това не е алтернативен проект в лявото".

"БСП отстъпва от електоралния си резултат - партията е загубила 800 000 избиратели", посочи Таков и допълни:

“Видно е, че има проблем и той вече е систематичен. През годините може да е имало цикличност - влизали сме в управлението, падал ни е резултатът, отново сме си връщали доверието на избирателите. От 2017 г. насам ние сме в систематичен спад на резултатите".

За него лъч на надежда е добрият резултат на БСП в София на местните избори, който е постигнат, благодарение на базата на ясни идеи и леви послания.

"Видяхме, че има чуваемост за тези послания и ние искахме този разговор да продължим със срещата в НДК със социалисти и граждани. Идеята е битката за работещите хора", обясни той и посочи, че "формулата от София" трябва да се пренесе на национално ниво", обясни Таков.

Според него, "много малко решения, които касаят дори и работата на парламентарната група, минават през Националния съвет" и даде пример с номинацията, направена от лидера на БСП Корнелия Нинова, на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание.

"Националният съвет тогава взе решение единствено и само Кристиян Вигенин да бъде предложен за заместник-председател на парламента. От години вече никой не пита Националния съвет, въпреки че по устав той е този, който формира националната политика на партията. Голяма част от важните решения, които се случват и в парламента, и на национално ниво трябва да минават в Националния съвет. И ето това предложение ни се представя като изключително държавническо поведение", коментира той.