Свищовската професионална гимназия "Алеко Константинов“ е един от новите участници в програмата "Училища за пример“. От школото уточняват за Радио "Фокус“ – Велико Търново, че от 22 до 25 август екип от СПГ "Алеко Константинов“ е участвал в обучение в град Трявна като част от новия випуск на "Училища за пример“ на фондация "Заедно в час“.

Програмата цели за срок от две години да обучи училищни екипи как да подобрят управленските си практики и методи на преподаване. Фокус на последното занятие бе концепцията за преподаване и ученикът в центъра на образователния процес.

Педагогическите специалисти работиха в екипи и изпълниха различни задачи. Те влязоха в ролята на ученици и подготвиха проекти, основани на концепцията "Учене чрез преживяване“, които реализираха на практика, а за изпълнението си получиха обратна връзка от друг екип.

Екипите включваха специалисти от различни училища, което даде на участниците възможност за обмен на идеи, различна гледна точка и подобряване на уменията за работа в екип.

Посредством получените данни директорите и педагозите идентифицираха своите силни и слаби страни, успяха да се съизмерят спрямо останалите по различните показатели и да набележат опорни точки, от които да започнат промяната. В своите дейности екипите получиха подкрепа от ментори, с които ще работят в следващите две години. Те ще ги подпомагат при осъществяване на целите и изграждането на желаната визия.

Училищата, работещи по програмата, ще преминат през присъствени и онлайн обучения.Те ще се запознаят с редица ресурси, инструменти и материали от българската класна стая и световния опит. Обучаемите ще имат възможност да учат чрез преживяване, да прилагат наученото в своята практика и да го адаптират за своята конкретна ситуация, за да достигнат до желаната визия.

Останалите школа от областта, които са "Училища за пример“ са СУ "Емилиян Станев" и ОУ "Петко Р. Славейков“ в старата столица.