Свищов се включва в надпреварата за "Еко отговорна община на България“. От местната администрация в крайдунавския град уточняват за "Фокус“, че състезанието е част от кампанията "Искам да съм полезен…рециклирай ме“. Категорията, в която Свищов участва, е под Община#БезОтпадъци.

Еко инициативата започна през март и ще продължи до края на септември. Тя  има за цел да мотивира повече общини да работят за ангажирането на гражданите, бизнеса, НПО сектора по темите за разделно събиране и рециклиране. Чрез организиране на различни кампании, събития или дейности, за събиране на пластмасови, стъклени, хартиени и метални отпадъци, както и информационни акции за повишаване нивата на рециклиране и превенция на замърсяването, институциите ще имат възможност да се съревновават с останалите за титлата Община #БезОтпадъци.

Общината победител ще получи награда в размер на 5 000 лева, която да използва за облагородяване (placemaking) на публично пространство - парк, градинка, зона за отдих, в своята територия.

Повече информация за кампанията може да се открие тук.