47 години от едно от най-унищожителните земетресения в България - Вранчанското се навършват днес, на 4-ти март. Свищов - един от най-пострадалите градове у нас дава 109 жертви, предаде кореспондент на "Фокус". Всички те бяха почетени на общоградско възпоменание в крайдунавския град пред паметните плочи на "33-ти Свищовски полк" и на площад "Велешана".

Земетресението разлюлява страната в 21:24 часа на 4 март 1977 година. Сеизмичната вълна тръгва двайсетина секунди по-рано от епицентъра в румънския окръг Вранча, а Свищов преживява своята най-голяма трагедия. Бедствието е от 7,6 степен по скалата на Рихтер, трае по-малко от минута, но след него картината е апокалиптична и 46 години по-късно тежките спомени у свищовлии все още са живи.

В навечерието на годишнината кметът Генчо Генчев представи своята книга, посветена на бедствието, "Травматичната памет на Свищов“. Тя представляваетноложко изследване, представящо исторически сведения, факти, експертни становища и личните истории на хора, изгубили своя дом и най-близките си роднини.