Бившият полицай Иван Дачев, който е предаден на съд за това, че умишлено е умъртвил 95-годишната си баба, няма да излезе от ареста в близките 55 дни, предаде репортер на "Фокус".

Днешното заседание бе отложено поради две причини.

Едната бе неявяването на последната свидетелка в процеса Веселина Чалушян. Оказа се, че дамата се намира извън пределите на България.

В зала стана ясно, че тройната комплексна съдебно-медицинска експертиза, възложена на вещите лица все още не е готова напълно. Лекарите се нуждаят от още време, за да бъде цялостно завършена. 

Съдът, представителят на държавното обвинение, както и защитата солидаризираха мнението си, че процесът не може да продължи днес. 

Следващото заседание ще се проведе на 5 август, когато е възможно Дачев да чуе и окончателната си присъда. 

Припомняме, че случаят е от 2022 година. 95-годишна жена Гена Кръстева живеела сама в апартамент в Пловдив. Поради заболяване тя не можела да се придвижва и за нея се грижела съседка от блока. През лятото на 2022 г. Иван Дачев, който бил неин внук, се преместил да живее при баба си. Той често употребявал алкохол.

Нощта на 13 срещу 14 декември 2022 г. Иван Дачев се скарал с баба си, поискал й пари. Под влияние на употребения алкохол се нахвърлил върху лежащата жена, като започнал да й нанася множество удари с юмрук по главата.

На 14 декември 2022 г. е бил подаден сигнал на телефон 112, като на място се отзовал лекарски екип, който установил травми по тялото на жената. Тя била откарана в болница, където на 16 декември 2022 г. е починала от нараняванията си.

Иван Дачев е работил в Трето районно управление на МВР. Той е бил уволнен от един от бившите директори на ОД на МВР Тодор Чонов.

През март 2024 година бяха разпитани част от свидетелите, помогнали на Гена в нощта на инцидента. 

"Иван е добър, разбран човек, но като се напие,не може да се търпи", казаха в залата те.