Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем С.М., на 25 г., за това, че в периода от 15.02.2023 г. до 20.06.2024 г., включително, в Пловдив, при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, е принудил чрез заплашване другиго – 22-годишен мъж, да извърши нещо противно на волята му – да му плаща ежемесечни парични суми, и с това му е причинил имотна вреда в общ размер на 7000 лева, като деянието е придружено със заплаха за убийство – престъпление по чл. 214, ал. 2, вр. чл. 213а, ал.2, т.1, вр. чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че в горепосочения период С.М. изнудвал за пари 22-годишния мъж, който бил станал неволен свидетел на отнемането на мобилен телефон от малолетно дете в парк в район "Южен“ в Пловдив. Двамата се познавали отпреди.

С.М. обвинил пострадалия, че той е извършил кражбата на телефона и за да не го издаде, поискал да му плаща месечна парична такса "спокойствие“. Пострадалият, който не бил взел телефона, се опитал да възрази, но бил заплашен от С.М. с физическа саморазправа.

Така в посочения период С.М. редовно се свързвал с 22-годишния мъж по интернет или по телефона, като го изнудвал да плати суми между 500 и 600 лв. Парите били изпращани чрез преводи или давани на ръка. През месец юни 2024 г. е бил подаден сигнал в полицията, като служители на ОД на МВР – Пловдив  установили извършителя на изнудването и го задържали с поредните 500 лева, дадени от пострадалия на С.М.

На 24 юни 2024 г. по искане на Окръжна прокуратура – Пловдив съдът е взел мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо обвиняемия С.М.