И тази година Гьоте-институт България продължава традицията в партньорството си с Международния София Филм Фест.

28-ото издание на филмовия фестивал ни среща със световноизвестната германска режисьорка, сценаристка и актриса Маргарете фон Трота. Като специален гост на СФФ тя ще получи Наградата на София на Столичната община и ще представи лично най-новия си филм "Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“.

В рамките на посещението си у нас Маргарете фон Трота ще гостува и в Гьоте-институт, където ще се срещне на живо с българската публика. Разговорът ще се случи на 14-и март, от 18:00 часа. А на 12-и март режисьорката ще сподели и няколко думи за емблематичния си филм "Хана Арент“ преди прожекцията му от 19:00 часа в залата за събития на института.

Маргарете фон Трота с основание е наричана "водеща сила“ на движението "Ново немско кино“ и е една от най-значимите режисьорки-феминистки в света. Родена е през 1942 г. в Берлин и след като завършва Мюнхенското училище по драма започва да работи като актриса в театъра. Участва във филми на Райнер Вернер Фасбиндер и Фолкер Шльондорф. Партнира на Шльондорф за сценария и режисурата на филми като "Внезапното богатство на бедните хора от Камбах“ (1971) и "Изгубената чест на Катарина Блум“ (1975). По това време, от 1971 до 1991 г., той е неин съпруг. Самостоятелният ѝ режисьорски дебют е през 1978 г. с филма "Второто пробуждане на Криста Клагес“.

През 1981 г. филмът ѝ "Оловно време“ я превръща в първата жена, отличена със "Златен лъв“ във Венеция, последван от две германски филмови награди и италианската "Давид на Донатело“, както и наградата на критиката на Източна и Западна Германия. Следват множество награди и признания и за филмите ѝ "Чиста лудост" и "Роза Люксембург“, "Страх и любов“, "Розенщрасе“ и "В търсене на Ингмар Бергман“.

Драмата ѝ "Розенщрасе“ от 2003 г., представена точно преди 20 години на 8-ия София Филм Фест от актрисата Катя Рийман, е отличена с "Купа Волпи“ за най-добра актриса (Катя Рийман) във Венеция, последвана от италианския "Златен глобус“ и "Давид на Донатело“, както и номинация за Европейските филмови награди – за най-добра европейска актриса. А психологическата драма "Хана Арент“ (2012) печели две германски филмови награди и носи на актрисата в главната роля Барбара Сукова номинация за Европейските филмови награди.

Можете да гледате "Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“ на 14-и март в кино "ЛЮМИЕР" от 20:30 часа. Филмът е посветен на връзката между австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и писател Макс Фриш. Лентата е номинирана за "Златна мечка“ на Берлинале 2023.

Тазгодишният София Филм Фест се провежда на различни локации между 13-и и 31-ви март 2024 г. Разгледайте пълната кинопрограма ТУК. Списък на прожекциите с акцент германско кино може да разгледате ТУК.