Тайдзицюен грандмайсторът Ян Дзюн, потомък на семейство Ян от 6-то поколение, ще гостува в Стара Загора през април в Спортната зала "Иван Вазов“, предаде репортер на "Фокус". Жители и гости на града ще могат да се насладят на магията на Тайдзицюен ( "юмрукът на великия предел) - китайско бойно изкуство от вътрешните стилове на Ушу. Събитието се организира по покана на Тихомир Тодоров – първият български личен ученик на  грандмайстора и основател на Тайдзичюен центъра на семейство Ян в Стара Загора, с подкрепата на Община Стара Загора.

В рамките на визитата на грандмайстор Ян Дзюн в Стара Загора ще бъде открита първата за България площадка за общодостъпно практикуване на Тайдзичюен.

Ян Дзюн е наследник на фамилията, създала Ян Тай Дзи Чюен и разпространила го по света. Той ще води международен семинар в Стара Загора от 22 до 24 април, на който ще преподава 26-позиционната Senior Form и Tui Shou Бутащи Ръце.  Най-голямата мечта на грандмайстора е да обедини практикуващите в Китай и на Запад в едно голямо семейство, където въпреки националните граници и междукултурните различия, всички да са свързани заедно чрез любовта си към това изкуство.

Тайдзичюен е изграден върху принципите на И Дзин ("Книга на промените“) и философията на Лао Дзъ, изложена в "Дао дъ дзин“. Нарича се "вътрешно бойно изкуство“ поради това, че е основано върху китайската традиция, а не върху "външните“, привнесени будистки традиции, върху които почиват външните стилове на Ушу, например шаолинските.

През 1956 година в Китай е публикувана брошура – наръчник по Тайдзичюен, където традиционните дълги форми са съкратени и се препоръчват за практикуване от народа на Китай, предимно във функцията на Ци гун, или като лечебна гимнастика. С това се свързва и масовото практикуване на Тайдзичюен в Китай. Този факт обогатява възприятието за бойното изкуство, което освен за здраве, продължава да се развива и в рамките на старите традиционни принципи.

Рени АТАНАСОВА