Световноизвестен преподавател и иконописец представя свои творби във Велико Търново. Домакин на събитието ще са Изложбени зали "Рафаел Михайлов“ в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. Експозицията от икони е под надслов "Рисуване със светлина“.

Проф. Кордис е знакова личност за съвременното християнско изкуство. Той е преподавател в престижни учебни заведения в САЩ като Университета в Йейл, Университета на Южна Каролина и Университета Нотр Дам в Индиана. В Търново творецът ще покаже своите икони в навечерието на светлия християнски празник Рождество Христово.

Проф. Георгиос Кордис разкрива изкуството на иконата в по целия свят – включително в Рио де Жанейро, Канада, САЩ и Австралия, на много места в Европа и в Москва. Той е завършил богословие в Атинския университет. Паралелно с това е изучавал живопис и иконография при отец Симеон Симеу. Има специализация по средновековни техники в Школата към Музея на изящните изкуства - Бостън, САЩ. Изучавал е гравюра при видния гравьор Фотис Мастихадис. Има магистърска степен по богословие от Богословския факултет "Светият кръст" в Бостън - САЩ и докторска степен по богословие и византийска естетика в Атински университет - Гърция. Бил е гостуващ преподавател в Университета в Йейл в САЩ, в Богословски факултет - Департамент за изящни изкуства и реставрация в Букурещ - Румъния, в Департамент за изкуство и дизайн към Университета в Клуж, Напока - Румъния, в Украински национален педагогически университет - Одеса, Православен институт по богословие и свещени изкуства - Сан news pic 2
© ИЗ "Рафаел Михайлов"
кт Петербург - Русия, в Университета в Южна Каролина, Департамент за изкуство, Колумбия - САЩ, в Университет Нотр Дамр - Департамент по богословие и Институт за църковен живот, САЩ. Представял е самостоятелни изложби в Гърция, САЩ, Италия, Канада, Франция, Тайван, Сърбия България и др.

От 1990 година Георгиос Кордис преподава иконография, както в Гърция, така и в чужбина; изписал е храмове в Гърция, Ливан, Италия, Канада и другаде, като само в САЩ са повече от девет. Автор е на десетки книги, на много научни и популярни статии в областта на иконографията и богословието на иконата. В Гърция Георгиос Кордис е известен и като илюстратор. Към момента е илюстрирал повече от 35 книги.

Официалното откриване на изложбата ще е на 20 декември от 17:00 часа.