Признание от WAPA (Световна асоциация на сценичните изкуства) получиха търновският конкурс "Сребърна Янтра“ и неговият директор Румяна Начева, предаде кореспондент на Агенция "Фокус“. Това се случи по време на връчване на годишните награди на организацията, което се проведе в Дубай. Още в края на октомври  "WAPA WORLD GRAMMY AWARD - DUBAI `2022“ обяви номинациите си в различните категории за вокално и танцово изкуство. За чест на Велико Търново, призът "The best organizer of international festival in Bulgaria" за 2022-а бе присъден на Румяна Начева - създател, продуцент и директор на Международния конкурс за млади таланти "Сребърна Янтра".

"Дубай сам по себе си е много впечатляващ. Церемонията на кораб в Дубайския залив под ярките светлини на небостъргачите е неописума красота, но признанието на WAPA и получената награда – остават завинаги в сърцето ми и ще запомня за цял живот! Оскарът е достижение, което  "Сребърна Янтра"  получи в годината на своя 20-ти рожден ден. Винаги съм се старала да се съизмервам с най-добрите и съм безкрайно благодарна на всички, които през годините приеха моята кауза "Сребърна Янтра" и помагаха за утвърждаването на имената на конкурса, на В. Търново и на България на музикалната карта на света. Горда съм, че от сцената на МДТ "К.Кисимов" тръгва пътят на много ярки млади таланти. Нашият конкурс от първото си издание до днес има строга предварителна селекция и това е гаранция, че тук идват най-добрите. Нашите награди са еднолични и не се поделят, а журито е съставено от световнопризнати професионалисти. Носителите на Гран при "Сребърна Янтра" през годините са вече истински звезди", споделя Румяна Начева.

Още едно голямо признание за България в Дубай бе и връчването на приза "The best youngest singer in the world`2022" на талантливата 16-годишна Елизабет Захариева от Плевен, която широката публика у нас познава и от последното издание на "Гласът на България".

"В рамките на седмицата на WAPA в Дубай се проведе и Международният конкурс "Golden Palm", в който имах честта да журирам – 178 участници от 32 държави. В този конкурс България беше представена от Дарена Станева, 12 г. от ДЕС "Румина" (ВТ) и Елизабет Захариева, 16 г. от Плевен. Бети спечели всички възможни най-високи награди – Супер Гран при и 2 Гран при в кат. "Поп" и "Мюзикъл", а нашата Дари – първо място в кат. "Поп" в своята възрастова група.