Пловдив става домакин на FIRST® LEGO® League за България. Събитието е най-големият фестивал за Лего роботика, провеждан в 110 страни в цял свят с милиони участници.

Фондация "Пловдив 2019“, в партньорство с Център за творческо обучение, Развойният център на SAP в България, Фондация "Работилница за граждански инициативи“, Професионална асоциация за роботика и автоматизация (PARA) и образователният портал "Уча в Пловдив", организират международното състезание по роботика за ученици FIRST® LEGO® League. Първото издание ще се проведе на 8 юли 2023 година в зала "Колодрум",

Най-добре подготвените 24 отбора с ученици от 10 до 16 години, избрани измежду 80 тима от 50 училища от цялата страна, ще премерят сили в състезание с Лего роботи, изпълнявайки мисии в града под тепетата. В продължение на няколко месеца, под ръководството на своите ментори, те са се готвили усърдно за състезанието. Експертно жури ще има крайната дума за това кой ще се класира за финалите в Пловдив. Темата тази година е "Суперсили“ - с акцент върху възобновяемите и традиционните източници на енергия, като мисиите на състезанието са свързани с нея.

На официалното обявяване на събитието днес в галерия "Капана“ присъстваха зам.-кметът по култура, образование и археология Пламен Панов, изпълнителният директор на фондация "Пловдив 2019“ Кирил Велчев и Виктор Янков – експерт проекти и събития, Валентина Венкова – Център за творческо обучение, Кристина Шолева – SAP Labs –България и Деляна Лукова – образователен портал "Уча в Пловдив“. С демонстрации на мисии, изпълнявани от роботи, се включиха децата от отбора на клуб "Кinder coder“, които учат в ОУ "Васил Петлешков“, ученици от клубовете по роботика на СУ "Хр.Г.Данов“ и "Св. Патриарх Евтимий“.

Ключова цел на формата FIRST® LEGO® League e  насърчаване на любопитството и интереса на децата и младежите  към роботиката и ефективното прилагане на знанията и уменията, придобити по време на работата им с роботите, в реалния живот. В допълнение фестивалът се стреми да привлече родителите като важен фактор за развитието на техните деца. Не на последно място организирането на форума цели да постави България на картата на глобалната общност FIRST® LEGO® League.

Публиката на фестивала ще може да види и презентации на едни от най-иновативните високотехнологични компании в България, ще има възможност и да се включи в лаборатории за иновации, работилници и демонстрации на роботи. За посетителите организаторите са подготвили и други привлекателни възможности като Лего фен зона, музикална сцена и Лего изложби.

Събитието е безплатно за всички посетители.