"За всеки жив читател и всеки жив поет" – под този девиз от 1999 година на 21 март по инициативата на ЮНЕСКО се отбелязва Световният ден на поезията. Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия, да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия. В Бургас той се чества от 2008 г. под егидата на Областния управител на Бургас. Тази година проф. д.н. Мария Нейкова – областен управител – ще открие Световния ден на поезията от 18.00 часа днес в Дома на писателя.

Организатори са читалище "Любен Каравелов 1940“ и Бургаска писателска общност, със съдействието на Община Бургас и с партньорството на Държавен куклен театър. В бургаското издание на празника по традиция участват поети от всички поколения и почитатели на изящната словесност. Участието в анонимния блиц-конкурс за написване на творба по зададена в момента тема може да донесе атрактивни награди на всеки.

На 21 март се отбелязват още няколко празника, между които Международният ден на кукления театър и настъпилата Първа пролет. Затова в честването ще вземат участие актьори от ДКТ Бургас и ТФ "Усмивка“ с ръководител Румяна Кралева. Ще има и много цветя. С цвете в ръка и вие можете да станете част от празника на поезията.

От 18.00 до 20.00 часа "Кафе с автограф“ в Дома на писателя ще се превърне в място за вдъхновение и общуване чрез поезия.