Мм Нургюл Салимова - най-младата шампионка на България за жени за всички времена, ще бъде основният сеансьор в благотворителен шахматен сеанс, организиран от Фондация "Шанс за децата и природата на България“ в полза на талантите на Бургас. Това съобщи Пепа Николова от Центъра за млади таланти, предаде репортер на "Фокус".

Нургюл е международен майстор по шахмат за мъже и международен гросмайстор при жени, световна и европейска шампионка за девойки и неколкократен лауреат на Фондацията, подкрепяща развитието на даровити деца и младежи. През 2019 г. младата шахматистка печели приза на Фондацията, който ѝ осигурява участие в Европейското първенство по блиц и ускорен шахмат в Монте Карло, Монако.

"Вече единадесет години откриваме, подкрепяме и развиваме успешно талантите на България. Избрахме за кауза на събитието ни събирането на средства за изграждане на символ на талантливите деца на град Бургас, защото смятаме, че успехът трябва да бъде отличен и откроен. Добрият пример трябва да бъде показан и да служи за вдъхновение на младите хора“, коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България“ и създател на Център за млади таланти, Бургас.

"Бургас е град на таланти и затова ние вярваме, че тук трябва да бъде положен първия символ на таланта, надяваме се да ни последват и на национално ниво.“, допълва майсторът на спорта и дългогодишен треньор на световната ни шахматистка Живко Жеков.

Сеансът ще се проведе на 26 ноември от 16.00 ч. в конферентната зала на хотел "България", а всеки, който иска да се докосне до талант на световно ниво и да премери сили с най-добрата сред най-добрите в шахмата, може да го направи като се регистрира предварително. 

Благотворителната инициатива ще се проведе под егидата на Димитър Николов, кмет на Община Бургас.