Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ – Варна, представя от днес изложба дигитална графика на русенския автор Светлин Савов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Това е първата самостоятелна изява на художника и първо гостуване във Варна. Той е роден през 1984 г. в Русе, през 2002 г. завършва Националното училище по изкуства “Проф. Веселин Стоянов“ в родния си град, а през 2010 г. - “Педагогика на обучението по изобразително изкуство‘‘ в ШУ “Епископ Константин Преславски“. Участва в съвместни изложби в София, Русе, Шумен, Нови Пазар и др. През 2007 г. участва в 10-то международно биенале на графиката Гуанланг, Китай.

Минал през множество метаморфози и търсения като автор, Светлин Савов

намира себе си в геометричната структура на кубизма и необятността на

абстракцията. Работи в сферата на дигиталната графика и фотографията.

“В своята първа самостоятелна изложба Светлин Савов представя една ясно

изведена визуална концепция - споделя неговият преподавател в Шуменския университет проф. Валери Чакалов. 

Инспириран от геометричната абстракция, използвайки триизмерни структури, чрез синтез на медии той постига силата на въздействие върху зрителя. Геометричните форми са своеобразен визуален код за художника, чрез който комуникира с нас.

Изгражда нови връзки и отношения - фрагментирани и асоциативни.

Целта му е да постигне въздействие чрез синтез на геометрични форми и цветови хармонии, способни да предизвикат различни асоциации и емоции. За да открием посланията в графичните серии, преди това трябва да разпознаем системата от визуални символи и кодове, чрез които Светлин създава творбите си.

Демонстрирането на умели похвати в графичните техники, използването на нови медии, композиционните интерпретации и творческият потенциал очертават една ярко изразена идентичност."

Откриването на изложбата е на 20 декември 2022 г. от 18:00 в Градската художествена галерия – Варна на ул. “Л. Каравелов" 1. Експозицията ще може да се види до 31 януари 2023.