Библиотечният фонд на Регионална библиотека "Николай Вранчев“ – Смолян наброява 246 640 библиотечни единици. През тази година сме набавили нови 3145 тома литература. Това каза в интервю за Агенция "Фокус“ Светлана Хаджиева – директор на Регионална библиотека "Николай Вранчев“ – Смолян.

"Увеличи се и фонда във филиала на Стария център, където броят на читателите се увеличава непрекъснато.  Библиотеката има и абонамент за периодични издания, както регионални, така и национални. Всеки, който иска да се запознае с пресата, може да го направи напълно безплатно в читалните ни. Защитихме и проект, по който ще обновим фонда с още 927 тома нова литература“, допълни Хаджиева.  

Тя допълни, че получават дарения на книги през цялата година. Това са издателства, общини, фондации, университети, столична библиотека и регионални библиотеки, както и много частни дарители и автори. Директорът на библиотеката в Смолян изказа благодарност на всички дарители, чрез които са обновили фонда с 1184 книги. "Когато ние притежаваме книгите, които са ни предоставени като дар, ги пренасочваме към читалищните библиотеки. В навечерието на коледните празници, получихме предложение от дарител, който не пожела да съобщим името му, но по наш списък ни дари книги на стойност 500 лева. Благодарим“, каза още Хаджиева.

Нели ГЕРГЬОВСКА