Алея на бойната слава ще бъде обособена в Благоевград. Мащабният арт проект се реализира на стената на казармите по продължение на ул. "14 полк“, съобщиха  от община Благоевград. На площ от 2 200 кв.м. ще бъдат изобразени всички победоносни битки на Българската армия от основаването на България до II Световна война.

В рамките на мащабния проект своето място ще намерят и безсмъртните герои на нашата Родина, като в резюме ще бъде разказана цялата българска история.

Своеобразният монумент ще съдържа 60 авторски картини, които след изрисуването им ще бъдат консервирани, с цел да бъдат съхранени във времето. На стената на казармите ще бъде поставено и нощно осветление и козирка.

Върху историческия стенопис ще има QR кодове, а с помощта на специално мобилно приложение жителите и гостите на Благоевград ще могат да получат информация с текст и звук за събитието, което съответната картина отразява.  

Ще бъдат изобразени и множество старинни български символи, чието значение ще се дефинира чрез мобилното приложение.

Общата стойност за реализиране на проекта е 980 хил. лева, като за осъществяването му ще бъдат набирани и дарения от Гражданско сдружение "Възродена България - БНЕ“, по чиято идея се изпълнява инициативата.

"Това ще бъде един подарък за всички българи. Достъпът до Алеята на бойната слава ще бъде абсолютно свободен“, поясни Людмила Костадинова, представител на ГС "Възродена България - БНЕ“.

"Този проект е пример за обединение. Благодаря и на 3-то Бригадно командване, в лицето на полк. Митко Балтов, което  подкрепи идеята. Самият проект ще се превърне в обект на огромен интерес и ще помогне за развитието на културно-историческия туризъм в Благоевград. Тази стена на бойната слава няма да е само на благоевградчани, а на всички българи“, заяви кметът Илко Стоянов.

Първото от изображенията на стената на военното поделение вече е почти завършено, очаква се проектът да бъде финализиран до есента на 2023 г.