Създаването на фотоволтаичен парк и промени в състава на общинския съвет ще бъдат гласувани на предстоящата сесия, съобщи председателят на местния парламент Димитър Митев, предаде радио "Фокус" - Сливен

Местният парламент трябва да даде съгласие кметът да подпише предварителни договори за присъединяване към електроразпределителната мрежа на два обекта за производство на ел.енергия с "Електроразпределение Юг“. Втората точка касае напускането на общинския съветник Васил Петров, чието място ще бъде заето от Стефка Шевкенова. На утрешната сесия предстои тя да положи клетва като общински съветник и съответно да бъде включена в някои от постоянните комисии на местния парламент.

Димитър Митев посочи, че към момента точките в предварителния дневен ред са 42. Като по-съществени сред тях той открои промяната на Наредбата за упражняване правата на собственик на Община Сливен в търговските дружества с общинско участие в капитала и общинските предприятия. Като основна причина за това председателят изтъкна необходимостта да бъдат стимулирани управителите на общинските търговски дружества да наемат лица по програми на Бюро по труда и съответно да получават адекватно възнаграждение при развитието на практиката за осигуряване на трудова заетост. Той допълни, че с изменението, ще отпадне и задължението, обявата за конкурс за избор на управител, да бъде поместена в местен ежедневник.

И на тази сесия предстои да бъде гласувана актуализацията на бюджета. Митев посочи, че тя касае предимно разходи. По думите му става въпрос за финансови средства, които Общината ще отпусне за дейности по Тракийската гробница в село Калояново, за укрепване на свлачището в село Сотиря, за ремонт на улица в Промишлената зона, за укрепване на мостови съоръжения, за видеонаблюдение в няколко села и др. Общината планира и основен ремонт на сградата на обществената баня в Сливенските минерални бани.

Друг акцент е определяне на представител на Община Сливен за участие в извънредното заседание на общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на  обособена територия, обслужвана от "ВиК-Сливен". То е насрочено за 12 септември.

Сред предложенията за гласуване е и поставяне на бюст-паметник на Васил Левски в района на жп гарата в град Кермен.

В рамките на утрешното заседание ще бъдат разгледани и Програмите за работа на местния парламент за последното тримесечие на тази година и на Община Сливен за отбелязване на празника на Сливен-Димитровден.

Общинският съвет ще вземе и решение за определяне на помещенията, които да се ползват за квартални клубове. Сред точките в дневния ред е и даване на съгласие ДКЦ 2-Сливен да закупи със собствени средства медицинска информационна система за внедряване на система за работа с електронни направления и електронен амбулаторен лист.

В дневния ред попадат и рутинните разпоредителни сделки с общинска собственост, изготвяне и одобрение на подробни устройствени планове и отпускане на финансови помощи на граждани. Обичайно, сесията е насрочена за 9 ч. и ще се проведе в зала "Май“.