Радио "Железник“ е една от инициативите, посветени на 35-тата годишнина от създаването на едноименното старозагорско училище, предаде репортер на Агенция "Фокус". Първото предаване прозвуча в навечерието на 1 ноември по училищната уредба. Чрез него учениците от СУ "Железник“ отдадоха почит към делото на народните будители.

Радиопредаването започна с приветствие към учениците от директора на училището Петя Лазарова. Тя отправи и специални поздравления към Стефания Петкова от 8 клас и Симона Динчева от 11 клас. Стефания е отличена с поощрителна награда за рисунка от XXIV Нaционален конкурс "Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“, а Симона спечели първо място на V Национален конкурс за изпълнители на забавна песен на българска фолклорна основа "Песен от извора“.

Водещите на първото предаване – единадесетокласничките Симона, Моника и Десислава припомниха за силата, делата и заветите на народните будители. Те поздравиха учителите си, припознавайки ги като съвременни будители и им пожелаха да съхранят духа на възрожденските будни българи.

Целта на радио "Железник“ е да бъде място за изяви и развитие на умения, да популяризира постиженията на изявените ученици, да повишава чувството на принадлежност към училищната общност, да образова, забавлява и вдъхновява.

Предвижда се предаванията да се излъчват всеки вторник в междучасието, преди часа на класа. Всяко предаване започва с 30 секундна музикална заставка, която е част от химна на СУ "Железник“. Инициатори и координатори на училищното радио "Железник“ са Силвия Колева – учител в начален етап и Траяна Кайракова - педагогически съветник.

Рени АТАНАСОВА