Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров“ бе домакин на работна среща и конференция на експерти от Черноморския регион. Целта на форума бе разискване на възможност за създаване на Черноморски хъб.

Срещата се проведе със съдействието на Софийския форум за сигурност и Фондация “Конрад Аденауер", по покана на катедра "Национална и регионална морска сигурност“ в Морско училище. В конференцията се включиха посланикът на Германия – Н. Пр. Ирене Планк, придружена от военния аташе на Германия, директорът на Организацията за черноморско сътрудничество – посланик Лазар Команеску, командирът на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, и военни кореспонденти от България, Румъния, Молдова, Украйна, Грузия, Австрия и Германия.

Участниците във форума бяха посрещнати от началника на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, който представи флотската Алма матер и показа част от учебно-материалната база. В дискусионната част на форума бяха разгледани темите за интересите на Европа в Черно море, военните аспекти на сигурността в Черноморския регион и др.