31-годишният Людмил Йорданов от град София е трето поколение сурвишкар. Той е един от участниците в тазгодишното трето издание на "Занаяти фест“, който се провежда в Благоевград от 10 до 12 май на площад "Македония“. Пред репортер на "Фокус“ той разказа, че повече от 50 години неговата фамилия се занимава с един от изчезващите занаяти - дърворезба.

Людмил Йорданов и баща му преобразяват дървото, превръщайки го в страховита маска. През годините получават множество отличия от едни от най-добрите маскарадни фестивали. Една от маските му е снимана в списанието на National Geographic. Зад гърба си имат 3 галерийни изложби, редица фестивали, работилници за деца и множество участия.

"Всички маски, които показваме в Благоевград са изцяло изработени от естествени материали. Конструкцията е от дърво, покрита с овча кожа и рога от незастрашени видове животни. Традицията повелява всяка една маска да е страховита и да плаши злото, затова незименна част от кукерската маска е червеният цвят“, разказа още Йорданов.

Преди три годни Людмил Йорданов създава първата софийска сурвишкарска група "Йорданови Арт и приятели“. На фестивала в Благоевград всеки, който иска ще може да си закупи специални картички, средствата от които ще бъдат използвани от групата за участие в културен фестивал в Южна Корея.

Повече може да видите във видеото към новината!