За втори път съвременни изкуства посрещат варненци и гостите на града на ЖП Гара Варна в събитието "Коловоз 2 – изкуство в градска среда“ днес от 18:00 до 21:00 часа, съобщиха организаторите. Нестандартната градска инициатива насочва погледа на публиката към преживяванията, свързани с пътуването, преселването, бягството от конфликтни точки и завръщането у дома – теми, познати на повечето хора и семейства, често присъстващи в родовата история.

На това необичайното за културни събития място, пристигащи и заминаващи пътници заедно с местната публика ще имат възможността да видят фотографска изложба, посветена на бесарабските българи, танцово представление, пресъздаващо преживяванията на бежанците, и литературна инсталация с литературно-театрален пърформанс, които обединяват различните посоки на миграцията в миналото и днес. Специални гости на "Коловоз 2“ са Надежда Дичева – съвременен танцов артист, Михаела Аройо – фотограф, и Елиян Аройо – актьор. Организатори са арт-кадетите на "Аморфа Академия за създатели на културен живот" към Младежка фондация "Аморфа“.

Фотографската изложба "Корен“ на Михаела Аройо включва подбрани кадри от дългосрочния ѝ изследователски фотографски проект "Корен“, документиращ живота на бесарабските българи, които преди три века напускат родните земи и се отправят като бежанци към територии в днешни Молдова и Украйна. Кадрите проследяват ярки личности от Бесарабия, които допринасят за съхраняването на българската идентичност, както и характерни пейзажи, запечатани по време на скитанията на авторката из бесарабската степ. Изложбата ще се открие официално в 18:30 ч., а в 20:30 ч. посетителите ще имат шанса да разгледат и коментират по-подробно всеки от кадрите в присъствието на авторката.

Със своята танцово-театрална миниатюра "Песен за сън“ с начало в 19:00 ч., опитният танцов артист и хореограф Надежда Дичева ще пресъздаде човешкото лице на миграцията с внимание към съвременния бежански въпрос. Танцът насочва към преживяванията на отделния човек извън абстрактното число на статистиката и търси диалог по действителни проблеми, поставени от съвременните миграционни процеси, разбирани в условията на свобода и несвобода.

От 19:30 ч. в среща-разговор с артистите, публиката ще има възможност да разбере повече за творческия процес на фотографа Михаела Аройо и хореографа Надежда Дичева и изследователската им работа с общностите, чиито лични разкази пресъздават, за артистичните решения и социалните позиции, които изграждат техните произведения.

В интерактивната литературна инсталация "Хрониките на гарата“ от 18:00 до 21:00 ч. подбрани цитати от произведения в различни жанрове на писатели от цял свят разглеждат темата за пътя, възможностите и рисковете, свързани с новите хоризонти. От 18:00 ч. актьорът Елиян Аройо ще интерпретира подбрани литературни откъси. Преминаващите пътници и посетителите на събитието ще бъдат провокирани да споделят своите преживявания и размисли по темите, като така добавят свое творческо съдържание към изложбата.



В съботния ден след събитието, 27 август, ще се проведе отворен танцов клас "Коловоз2: Без граници“ с госта на събитието Надежда Дичева, в залата на училище за танци "The Center“ на ул. "Шипка“ №4 в центъра на Варна. Входът е свободен без предварително записване.

Инициативата е новото издание на събитието "Коловоз 2“, осъществено от "Аморфа“ и Градска художествена галерия "Борис Георгиев“ – Варна през август 2015 г., включващо изложба политически плакати на проф. Александър Поплилов и изложба с фотографии на фрагменти от мащабни стенописи, реализирани от организацията.

"Коловоз 2 – изкуство в градска среда“ – 2022, с фокус върху социално ангажираното изкуство, се осъществява със съдействието на Национален фонд "Култура“ и Национална компания "Железопътна инфраструктура“ в партньорство с училище за танци "The Center“ и "Варна Денс Театър“.