Съвременният чешки художник Петр Хайдила гостува с изложба живопис в Държавния културен институт - Културен център "Двореца“ в Балчик, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Официалното откриване на изложбата е днес - 16 юни, с вернисаж от 17:00 часа в галерия "Тихото гнездо“. Експозицията може да бъде разгледана до 29 юни. Творчеството на художника е отличено с награди за изкуство и е оценено от колекционери. Изложбата в Архитектурно-парковия комплекс "Двореца“ е рядка селекция от малки като размер картини с природни сцени. Тя пренася всички любими теми на Хайдила от неговите големи картини и ги представя като съкровен подбор на главните източници на вдъхновение на художника. Перуники, пеперуди, кошери и разнообразни форми на растителния свят се съревновават с "истинските“ със своята яркост, наситеност на цвета и майсторска форма. Творчеството на Петр Хайдила е оценено от изкуствоведите за неговата уникалност и нов подход към средата на живописта.



Изложбата в Културен център "Двореца“ е много специална възможност за любителите и българските колекционери на изкуство. Само няколко от произведения му в подбраната изложба се предлагат за продажба.



Участието на Петр Хайдила в художествено-творческата програма на Държавен културен институт - Културен център "Двореца“ е по покана и част от сътрудничеството и сключения меморандум между "Двореца“ в Балчик и моравския град Валашке Мезеричи (Valasske Mezirici), давайки възможност на публиката да види най-доброто от чешката съвременна живопис.



Жулиета НИКОЛОВА