По случай един от най-светлите български празници - Деня на народните будители- културни дейци от Варна се събраха, за да отправят общ поздрав към гражданите на Варна и най-вече към децата. Снимката, появила се в социалните мрежи развълнува както многобройните възпитаници на техните школи, така и техните родители. За да изкажат своя поздрав и пожелания, на едно място се събраха едни от хората, чиито творчески път белязва града ни най-силно през последните години. Това съобщи за "Фокус" Виолина Желязкова, мениджър в Hype Communication.

Част от усмихнатата и даровита компания са Нуша Роянова – художник, издател в "Дъбови листа“ и ръководител на едноименната школа по рисуване, Страцимир Павлов - диригент, композитор, аранжор, инстурменталист и преподавател в НУИ "Добри Христов“, ръководителят на школа по живопис Радко Мурзов, музикантът и ръководител на училището за музикално продуциране Omni's Cool Цветан Момичилов, хореографът и ръководител на училище по съвременна култура The Center Георги Gosh Енчев, певицата и вокален педагог Христина Ралева, художникът и ръководител на школа "Дедал“ Дарин Сотиров, съвременният артист и организатор на фестивал Карантината – Цветан Кръстев.

"Това наше събиране и желание да поздравим децата и младежите на Варна по случай празника не претендира за представителност и със сигурност има още много колеги, които оставят своя отпечатък в просветата и културата на нашия град. По идея на наши близки се събрахме заедно не за друго, а защото ни свързва работата с деца.

Ако съберем всички деца и младежи, преминали през школите и прокетите на всеки от нас, със сигурност говорим за десетки хиляди деца – някои от тях продължили да се занимават с изкуство и култура, други продължили в други области, но запазили тази искра в сърцето си.

Да заемеш просветителска роля в днешно време носи съвсем други предизвикателства и отговорности, но се надяваме с усмивка да напомним, че все още има хора, които го правят, безрезервно вярвайки в новото поколение и предавайки нататък своя опит и знания“, сподели Нуша Роянова от издателство Дъбови листа.

Интересен факт е, че не всички от творците се познават предварително, но идеята да излязат с общо послание за празника ги събира буквално за няколко часа. Дали спонтанната сбирка ще прерасне в идеи за нови съвместни изяви на техните възпитаници остава да разберем.