Общината в Кюстендил започна работа по трансграничен проект за повишаване на туристическия потенциал в Кюстендил и Куманово чрез съвременна визия за регионите, предаде репортер на "Фокус“.  Проектното предложение е разработено в периода февруари - май 2018 година, в рамките на отворена втора покана за набиране на проектни предложения по програмата за трансгранично сътрудничество България – Македония.

В резултат от трите фази на оценяване на предложенията проектното предложение с водещ партньор – Община Кюстендил е одобрено за финансиране, но поради изчерпване на финансов ресурс, попада в резервен списък.  През месец септември 2022 година, след освобождаване на финансов ресурс и икономии от проектни предложения, Община Кюстендил подписва договор за безвъзмездна финансова помощ за проекта.

Стойността на заложените дейности е 97 882 евро. По проекта се предвижда систематизиране и структуриране на туристическа база данни в трансграничния регион Кюстендил – Куманово. Заложено е картографиране чрез визуализиране на пространствената информация, включена в създадената трансгранична туристическа база данни.

Работата по проекта включва създаване и визуализиране на обща трансгранична интерактивна туристическа платформа. Иновативната идея ще представи трансграничните забележителности на региона по един нестандартен начин. Идеята е върху него да се пресъздадат обекти, които да позволят на хората лесно да се ориентират къде искат да отидат и какво да видят. Предвидено е и изготвяне на трансграничен маркетингов микс.

"Планира се организиране на трансгранични инфотурове с туроператори на водещи агенции, пътнически агенти и журналист. Дейността се състои в организиране на два тридневни трансгранични инфотурове с туроператори на водещи агенции и журналисти, за представители на водещи туристически агенции и заинтересовани страни на част от обектите, включени в изработените карти с пешеходни маршрути и културно - исторически забележителности. Основната цел на дейността е активното популяризиране на богатия туристически потенциал  на трансграничния регион Кюстендил – Куманово сред целевите групи и осигуряване на необходимите предпоставки за увеличаване на туристическия поток в региона“, каза ръководителят на проекта Надя Каратова.

По проекта се предвижда организирането на туристически форум "Трансгранична идентичност и глобален туризъм".

Венцеслав ИЛЧЕВ