Съвместно областно учение за действие на единната спасителна система при пътнотранспортно произшествие ще се проведе в Смолян на 25.10.2022 г./вторник/ от 14:00 ч., на "ГПК – новата отсечка“, в участъка от кръговото движение след тунела в кв. Устово до пътно кръстовище преди складова база "Асен Асенов“. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация – Смолян.

Темата на учението е: "Осигуряване на ефективно и адекватно реагиране на компетентните органи при получаване на сигнал за пътнотранспортно произшествие с участието на моторно превозно средство за обществен превоз на пътници, тежкотоварно моторно превозно средство и лек автомобил, като вследствие на произшествието има разлив на опасно химическо вещество и голям брой пострадали, на които трябва да се окаже помощ“.

Целта е да се извърши проверка на степента на подготовка на ръководният състав, както и на останалия състав за обмен на информация, оценка на обстановката, вземане на решения, издаване на разпореждания за ограничаване и ликвидиране на последиците при тежки пътнотранспортни произшествия. В него ще вземат участие ОД МВР - Смолян, РД ПБЗН - Смолян, ЦСМП - Смолян, РД "АА“, ОПУ - Смолян, Община - Смолян, БЧК - Смолян, Областна администрация Смолян.

Съвместното областно учение е заложено в План-програмата за изпълнение на областната политика по БДП - 2022 г., Тематично направление 6: "Спасителна верига за опазване на живота“. Очаква се по този начин да се извърши проверка и подобряване на взаимодействието, координацията и общото управление на звената на Единната спасителна система и екипите в тях, повишаване на уменията и тренираността на ръководителите за използване на оперативните възможности на Единната спасителна система и местната власт.