Заемът за реконструкцията на Дондуковата градина от Фонда за устойчиви градове ще е в размер на 4 476 000 лева, вместо първоначално обявените 3 730 000 лева. Причината за увеличението е включването на Данък добавен стойност, тъй като община Пловдив няма да ползва данъчен кредит, обясни заместник-кметът по финанси Величко Родопски. Поемането на дълга беше прието с 39 гласа "за" и нито един "против". Изненадващо, четиримата съветници от ДБ гласуваха с "въздържал се", предаде репортер на "Фокус".

Параметрите по заема не са променени, тъй като са договорени още при преговорите за поемане на 30-милионния дълг. От сумата отпадна реализацията на пробив при Водната палата и на практика тази сума се пренасочва към реконструкцията на Градската градина на Пловдив. 

"Дондуковата градина е първата градина в България. Тя е връстник на Третата българска държава. Това е градина, осеяна с много история. Има съгласуван проект и има възможност да се реновира за 1 година. Предвижда се подмяна на цялата подземна инфраструктура, 2 нови детски прощадки, ново водно огледало, увеличаване на зелените площи чрез намалянване на алеите, възстановяване на беседката с връзка към Природонаучния музей. Радвам се и благодаря на всички граждани, които категорично подкрепиха този проект на общественото обсъждане. Надявам се на вашата категорична подкрепа, за да може, отчитайки историята си, да съградим нещо за бъдещето" - каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

След гласуването районният кмет благодари на съветниците, които подкрепиха предложението и отбеляза, че приема като градивна критика гласуването на хората, които се въздържаха.