Свободният достъп до училищните дворове в извънучебно време няма да е възможен и след започването на новата учебна година. Независимият общински съветник Георги Величков внесе в Общинския съвет предложение за промяна на Наредба на ОбС- Пловдив за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, в частта касаеща управлението на прилежащата инфраструктура към учебните заведения. Темата предизвика сериозен дебат в местния парламент, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Казусът със заключените училищни дворове периодично се дискутира в публичното пространство. Често родители са сигнализирали медията ни, че децата не могат да ползват училищните дворове в почивните събота и неделя и през ваканциите, а в същото време се разрешава провеждането на различни спортни прояви. Редно е прилежащата инфраструктура към учебните заведения да бъде достъпна за всички, смята вносителят на предложението и посочва как този въпрос е намерил трайно решение в другите големи градове София, Бургас и Варна. 

Пловдивските общински съветници подкрепиха по принцип предложението, но смятат, че текстовете трябва да се прецизират. Основните опасения са кой ще носи отговорност, ако се случи инцидент, както и кой ще поеме финансово възстановяването при нанесени материални щети.

"Опасно е, защото ще се повиши процентът на търговците на определени субстанции" - коментира директорът на ЕГ "Пловдив" Николай Радев, който е общински съветник. Според него, по-добрият вариант е спортните площадки в града да се ползват свободно от всички граждани, а не срещу заплащане.

Не е ясно дали коригираното предложение ще бъде подготвено и внесено за обсъждане преди изтичането на настоящия мандат.