Уникална картина по повод Съединението на България бе сътворена на 6-ти септември 2022 г. във Варна, научи репортер на Радио "Фокус"  - Варна. Тя е дело на творците Николай Русев (Носител на Награда Варна), Димитър Димитров и Димитър Русев. Творбата е създадена с финансовата подкрепа на Община Варна.

В нея са изрисувани: княз Батенберг, който на 6-ти септември 1885 година официално обявява Съединението като факт във Варна в сградата на сегашния Държавен архив (зад сегашната сграда на съдебната палата в Морската столица), както и границите на бъдещата - днешна България, Княжество България и Източна Румелия.

Картината, изработена от акрил и върху платно, бе направена на хепънинг на празника на алеята до сградата на Община Варна.

Няколко са поводите, свързани с инициативата - първо, че княз Батенберг обявява Съединението точно във Варна, второ, че един от инициаторите за Съединението е Константин Величков - след това министър на просвещението (по чиято идея е създадено рисувателното училище - днес Художествената Академия, и поради тази причина е картина), и най-важното - историята на България.