В Смолян се проведе заключителното състезание в рамките на Националната програма "Работа на полицията в училищата“, което премина под наслов: "Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“ – за учебната 2023/2024 година. Нейни организатори са ОДМВР – Смолян и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община – Смолян, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Смолян.

Домакин на събитието беше СУ "Св. Св. Кирил и Методий“ - Смолян. Председателят на МКБППМН и зам.- кмет Марин Захариев и зам. директорът на ОДМВР-Смолян комисар Мирослав Христев приветстваха децата. Беше даден старт на състезанието.

Чрез различни отборни игри учениците демонстрираха на практика наученото от инспекторите Детска педагогическа стая през учебната година. Те с лекота решаваха тестове и викторини, свързани с правилата за безопасно поведение по време на предстоящата ваканция и проявиха бързина и сръчност при реденето на пъзел на пътен знак. Петокласниците проявиха наблюдателност, когато в залата влезе "крадец“, който грабна една дамска чанта и избяга. Много адекватно и бързо участниците подадоха сигнал на спешен телефон 112. Благодарение на точното описание, дадено от тях, "крадецът“ беше заловен от полицейски патрул.

Надпреварата премина с голям емоционален заряд. А докато журито оформяше крайното класиране, водещата и инициатор на събитието - полицейски инспектор Добрина Ангелиева, подкани участниците и децата от публиката на едно дълго родопско хоро.

С победата се поздрави отборът на ОУ "Стою Шишков“ гр. Смолян. На второ място се класира отборът на СУ "Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Смолян, а на трето – отборът на ОУ "Иван Вазов“ гр. Смолян. Комисар Мирослав Христев връчи на победителите плакети и грамоти, а началникът на РУ-Смолян гл. инспектор Костадин Бундов раздаде на всички участници в празничната проява предметни награди. Наградите бяха осигурени от МКБППМН към Община Смолян.