Варна се подготвя за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, видя репортер на "Фокус". На бул. "Сливница“ – покрай градинката "Севастопол“ и на бул. "Мария Луиза“ – до сградата на общината, по стълбовете на уличните лампи, вече са окачени транспаранти със "Словото Българско" - стихове от бележити български автори.

Честването на епохалното дело на светите братя Кирил и Методий, и техните ученици - създателите съответно на глаголицата и кирилицата, е обявено през 1851 година от братята Найден и Константин Герови в празник на българската просвета и култура. България е единствената държава в света, която отбелязва Деня на своите буквички.

Празничната програма, по повод 24 май във Варна, започва в 10:00 ч. на площада пред Катедралния храм "Св. Успение Богородично“, където ще бъде издигнато българското знаме. Под звуците на химна на българската просвета "Върви, народе възродени“ в изпълнение на духовите оркестри на Националното училище по изкуствата "Добри Христов“ и на Военноморските сили ще тръгне празничното шествие. Тази година в него ще участват 121 блока с представители на детски градини, училища, университети, културни и научни институти. Кметът на Варна Благомир Коцев ще поведе шествието заедно с официалните лица и носителите на Награди "Варна“ за 2024 г.

Шествието ще се движи по двете платна на бул. "Мария Луиза“, ще премине пред Община Варна и ще продължи организирано в две посоки. Движещите се в дясното платно ще се отклонят по бул. "Сливница" до входа на Икономически университет – Варна. Движещите се в лявото платно продължават по бул. "Осми Приморски полк" до  кръстовището с бул. "Цар Освободител".