Петнадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството започна в Белия град, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич. Началото бе поставено със спектакъла на театрална къща "Вива Арте“ "Хайде да убием Матилда“. 

Асен Блатечки и Николай Урумов от години си партнират на театралната сцената, а приятелството им е гарант за успеха на съвместните им проекти. Автор и режисьор на лиричната комедия е Орлин Дяков, музикалната картина е дело на композитора Пламен Мирчев - Мирона. 

Театралното представление в първата фестивална вечер беше предшествано от откриването на изложба в Художествената галерия. Представят се студенти от Националната художествена академия в София, катедра "Индустриален дизайн“. След десетгодишна пауза, в рамките на Международния фестивал на младите в изкуството отново е представен своеобразен актуален подбор на творческите търсения на младите индустриални дизайнери от България.

По време на фестивала в периода 2011-2013 г. бяха проведени три творчески ателиета по индустриален дизайн, чиято цел беше подобряване на естетиката на градската среда в Балчик с идейни предложения на младите таланти. С времето, много от тези проекти, макар и адаптирани, са осъществени от общината. Те ще продължават да се реализират и в бъдеще с идеята да се облагородят визуалната среда, визуалната комуникация, функционалността на пространствата в морския град и достъпността за хората в неравностойно положение.

Изложбата "Индустриален дизайн“ с куратор гл.ас.д-р Рангел Чипев включва творчески проекти на студентите Кристин Фотева, Мария Енчева, Доротея Челниева, Бонка Русева, Наталия Мелинте, Джай Уейди, София Николаева, Нели Романова, Емилия Господинова, Роси Стамболийска, Мария Златева, Николета

Лашева, Лора Иванова, Александър Георгиев, Тайлан Келеш, Би Ручей. Посетителите могат да ги разгледат в залите на Художествената галерия до 17 септември.

И тази година международният форум, който се организира от Сдружение "Виа Понтика - 2010“ с председател Красимир Ранков и с изключителното финансово съдействие на Община Балчик, ще даде възможност на живеещите и гостите в Белия град да се докоснат до творческите проекти на художници, музиканти,  театрали, дизайнери и кинотворци.

Жулиета НИКОЛОВА