Първите ортопедични интервенции с използването на "био стъкло" - нов материал за регенерация на костна тъкан, реализираха лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна. За първи път иновативният костен заместител бе използван за реконструкция на кости на ходило при пациентка с тежка следфрактурна деформация, досега лекувана без успех на други места. Пациентката е постъпила в клиниката по ортопедия на варненската университетска болница "Св. Марина" със силни болки, оток и невъзможност за нормални ходови движения.

След обстойна анамнеза на клиничния случай, ортопедите от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Св. Марина" - Варна проф. д-р Димитър Райков, д-р Стоян Иванов, д-р Светослав Добрилов и д-р Преслав Пенев, вземат решение за сложна операция с остеотомия - прерязване на петната кост, корекция на ъглови деформации и премахване на некротични части от нея, които да бъдат запълнени с костно-заместващо вещество. Тази комплексна реконструкция на ходилото, за която използват "био стъкло" като костно-заместващо вещество, цели възстановяването на нормалната, без болка и накуцване  походка.

Ортопедичната клиника на варненската университетска болница "Св. Марина" вече има първите добри резултати в използването на "био стъкло". То е нова материя, състояща се от силиций, калций, натрий и фосфор, като съставът й позволява отлична биосъвместимост. Функциите на био стъклото са от една страна да предизвика връзка с тъканите и да стимулира процесите на костна регенерация, а от друга – след имплантирането да промени локалната PH среда и да не позволи развитието на инфекции. Материалът е наречен така заради сходната си със стъклото структура и кристална решетка.

Лекарите от ортопедичната клиника на УМБАЛ "Св. Марина" – Варна изтъкват предимствата на иновативния материал, особено при мащабни ортопедични интервенции като тази с възстановеното ходило на пациентката, а също и за решаването на сложни и комплексни случаи при операции на колянна или тазобедрена става или при някои онкологични заболявания на костната система, където за да се избегне ампутация, се налага цялостна или частична подмяна на кости.

Заместването на човешки кости с идентична материя е едно от големите предизвикателства  за съвременната ортопедия и медицинската индустрия в това отношение работи много активно в създаването на материал, който да наподобява максимално костната структура, да се интегрира бързо в костната система и да е устойчив към бактериални или други възпалителни агенти.