70 хиляди лева е бюджетът за 2023-а година на общинския фонд "Ин витро“ във Велико Търново. От местната администрация уточняват за "Фокус“, че приемат документи от двойки и семейства, които искат да кандидатстват за финансова подкрепа за асистирана репродукция от днес. Крайният срок е 10 април.

Помощта се отпуска еднократно и е в размер на до 2 хиляди лева. Те се дават за изследвания, процедури и лечение на стерилитет.

"Желаещите могат да получат необходимите документи за кандидатстване в Центъра за услуги и информация на партера в сградата на Община Велико Търново, както и онлайн“, обясняват от местната администрация.

Кандидатурите ще бъдат разгледани от комисия в която участват лекари, акушер-гинеколози и юристи. Парите ще стигнат до двойките, след като решението бъде гласувано от Великотърновски общински съвет.

Програмата за асистирана репродукция във Велико Търноов е създадена през 2011 година, като заделените средства са 30 000 лева. По инициатива на кмета Даниел Панов бюджетът за фонд "Ин Витро" е трайно увеличен. Общинската инициатива вече има партньори от гражданския сектор – сред тях са фондация "Искам бебе“, "Happy Mums“, "Ротаракт“ и др.

За изминалите 11 години са подкрепени и подпомогнати финансово над 200 семейства и двойки с репродуктивни проблеми, някои от тях повече от един път. Първото бебе по програмата се ражда през 2012-а година, а преди броени дни проплаква 71-то новородено. Двойките близнаци са общо 12.