Приоритетите в дейността на ВиК "Йовковци“ обсъдиха на работна среща областният управител инж. Георги Гугучков и новият управител на дружеството Илиян Илиев. Това съобщават за "Фокус“ от Областна администрация – Велико Търново.

На работното съвещание стана ясно, че към момента текат регионални прединвестиционни проучвания, които трябва да станат факт до месец април следващата година. Те се изготвят със средства по ОП "Околна среда 2014 – 2020г.“. Предвижда се изработване на техническа и икономическа документация, която ще съдържа данни за съществуващата ВиК инфраструктура и възможностите за бъдещето й развитие. Целта е да се осигури устойчиво предоставяне на ВиК услугите във Великотърновска област и постигане на съответствие с директивите на Европейския съюз. ВиК "Йовковци“ ще кандидатства за средства в размер на над 100 млн. лв., които да бъдат инвестирани в изграждане на довеждащи водопроводи, реконструкция на пречиствателната станция за отпадни води във Велико Търново, изграждане на нов колектор в Промишлената зона на областния град, както и в проекти, които до момента са били забавени във времето.

Илиян Илиев информира още областния управител, че след встъпването си в длъжност е провел редица срещи в населените места на областта, които са най-засегнати от кризата с безводието. В тази връзка предстои експерти от БАН да направят дълбочинни проучвания в района на Павликени за това дали има нови водоизточници, тъй като масово кладенците там са пресъхнали. Ако се окаже, че такива няма, се предвижда мониторинг на водата от язовир "Александър Стамболийски“, който да покаже дали тя е годна за пиене.

Управителят на ВиК "Йовковци“ уточни, че от първи януари се очаква повишение на водата с около 7%, а не с 16%, както бе съобщено от някои медии. Областният управител уточни, че в момента цената на водата е 3,46 лв. с ДДС за кубик, като тя е формирана на базата на три компонента: стойността на питейната вода, отвеждането на отпадните води и тяхното пречистване. Затова в някой населени места, където има изградени пречиствателни станции за отпадни води, потребителите плащат пълната сума, а в други, в които няма, жителите плащат само компонента доставка на вода, тъй като не ползват останалите две услуги.

С повишението от 2023-а цената на кубик вода от ВиК "Йовковци“ ще стане 3,705 лв. за кубик с ДДС. В тази сума се включва 2,575 лв. за доставяне, 0,245 лв. за отвеждане на отпадъчната вода и 0,87 лв. за пречистване. Новата цена е заложена в бизнесплана на дружеството, припомни още инж. Георги Гугучков. Той уточни, че планът е приет от Асоциацията по ВиК, в която членуват десетте общини и представители на Министерствата на околната среда и водите, и Регионалното министерство. В новата цена е калкулирано и повишение на заплатите на 600-те служители на ВиК "Йовковци“ с 15%, поясни и управителят Илиян Илиев. Той увери, че дружеството започва план за стабилизация. Освен повишаване на възнагражденията се цели привличане на ВиК-инженери. Ще се реагира и на всеки граждански сигнал, като за целта всеки четвъртък е определен за приемен ден, допълни Илиев.