Почистват и облагородяват парково пространство в Свищов, предаде кореспондент на "Фокус". От Общината в крайдунавския град уточняват, че дейностите ще са част от проект "Екологично детство = Екологично бъдеще", който получи одобрение в конкурса на МОСВ "ОБИЧАМ ПРИРОДАТА - И АЗ УЧАСТВАМ".

Планът включва почистване, реновиране на съществуващ парк и оборудвабе ба обособено дворно място на Учебен комплекс "Алеко Константинов". Към момента сградата е преустроена от закрито основно училище в комплекс, в който се предоставят пет образователни и социални услуги за деца и родители. В района са монтирани пунктове за събиране на пластмасови капачки, къщички за птици, а в самите центрове е изградена и работи вътрешна система за разделно събиране на отпадъци, което допринася за развитие и утвърждаване на еколого-културно поведение в децата и родителите.

"Настоящото проектно предложение изцяло ще допринесе за постигане на целта на кампанията "Чиста околна среда – 2023 г.", като чрез консолидиране на обществеността около инициативата ще се реновира и създаде нова зона за отдих в върху 2,4 дка площ в двора на обособен Учебен комплекс "Алеко Константинов". По проекта предстои закупуване и монтаж на люлка везна за деца в инвалидни колички, ново комбинирано детско съоръжение, люлка тип кресло за деца на възраст 3-12 г., комбинирано детско съоръжение за деца от 0 до 3 г., частично озеленяване на почистения терен, оформяне на алейни пространства, чрез създаване на естетически цветни центрове, монтиране на нови пейки и кошчета за събиране на отпадъци", допълват от Общината.

Стойността на проекта е в размер на 16 883,70 лв. Собственият принос ще е в размер на 1 900 лв.