Два театъра и пет кина работят на територията на Великотърновска област към края на 2022-а. Те са във Велико Търново и Свищов. Това сочат данни на Териториалното статистическо бюро "Север“, предаде кореспондент на "Фокус“.

Данните от доклада за културния живот в региона показват, че в театрите през миналата година са изиграни общо 225 представления, посетени от 40 хиляди души. Спрямо 2021-а се наблюдава увеличение съответно с 56% и 177%. Средният брой посетители на едно представление е 176 и се увеличава със 77 спрямо предходната година.

В края на 2022-а кината в областта са общо пет, а киноекраните – 10. В сравнение с предходната година прожекциите са със 108% повече, а посещенията - със 164%.

От най-голямото кино в старата столица също потвърдиха статистиката. Управителят Надежда Ненова коментира, че спрямо предходните две години зрителите наистина са чувствително повече.

"Все повече са хората, които ценят големия екран и добрия звук. Търновци гледат всякакви филми, но и тук, както в другите градове на страната, най-предпочитани са касовите заглавия. Вероятно няма да изненадам никого като кажа, че за последната половин година поставихме невиждан рекорд на посетители с втория филм от поредицата Аватар. Изключителен интерес имаше и към Бързи и яростни. Мога да разкрия, че предстоят още доста хитове това лято. Предстои поредният филм за Индиана Джоунс, който ще е пети по ред. Очакваме още Опенхаймер – лента за създателя на атомната бомба, както и обичания от всички Том Круз в Мисията невъзможна 7. Така, че се надяваме процентът на посещенията да се повиши още“, допълва Ненова.

През 2022-а в Търновска област са прожектирани 436 филма, които според националността им се разпределят, както следва: 77 български, 90 европейски, 245 от САЩ и 24 от други страни. В сравнение с предходната година броят на излъчените филми се увеличава с 62%.

Луиза ТРАНЧЕВА