701 автомобила с българска регистрация, 131 товарни автомобила с регистрация в ЕС и 4 автомобила с регистрация извън ЕС са проверените МПС в периода от 23 до 25 февруари на територията на област Бургас и в района на пристанище Бургас. Те са извършени от съвместни екипи от полицаи и служители от Агенция "Пътна инфраструктура“ и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“.

Констатирани са общо 199 нарушения. От тях - 20 са за нередовни документи на водач, 17 за шофиране с превишена скорост, 15 за нередовни документи на превозното средство, 13 за неизползване на обезопасителен колан, 10 за неукрепване на товарите и др.

Проверени са 123 автобуса с българска регистрация и 24 с регистрация в ЕС. Констатирани са общо 13 нарушения, от които 5 за неизползване на обезопасителен колан, 2 нарушения, свързани с нередовни документи на водача, 1 техническа неизправност, 1 случай на нередовни документи на превозното средство и др.

Целта на съвместните акции е минимизиране на рисковете за живота и здравето на пътуващите, както и осигуряване на безопасни условия за движение по отсечките с интензивен тежкотоварен трафик и ограничаване на предпоставките за пътнотранспортни произшествия.

Извънредните инспекции ще продължат и в други градове на страната, като особен акцент ще бъде поставен върху претоварването на камионите.