Новият Контролно-информационен пункт при Седемте рилски езера ще съкрати спасителните акции с поне два часа, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Кюстендил.  На официално събитие днес бе обявено началото на работата на Контролно-информационния пункт на Планинска спасителна служба на Седемте рилски езера. Събитието се проведе в Посетителски център “Паничище" и бе уважено от областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски и кмета на община Сапарева баня Калин Гелев.

Новият пункт на Планинската спасителна служба на Седемте рилски езера ще съкрати спасителните акции с поне два часа. Помещенията са част от Контролно-информационен пункт на Дирекция "Национален парк Рила“ и ще се ползват съвместно с отряда на планинските спасители в Дупница. Те вече оборудват своите помещения с необходимата специализирана техника.

Центърът е изграден преди една година, но поради административни пречки и проточила се междуинституционална комуникация, досега не беше възможно да се използва от спасителите.

“За първи път пунктът ще се използва според договореностите с Българския червен кръст (БЧК) и от представители на Планинската спасителна служба (ПСС), които ще имат и къде да разположат техниката си. Но и за първи път ще разполагат със свое пространство в района на Седемте рилски езера", каза министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова. 

Министърът на МОСВ, заедно с Емил Нешев - директор на ПСС при БЧК, заместник-министъра на околната среда и водите Мария Бояджийска, и.д. директора на дирекция "Национален парк "Рила“ Маргарит Делин, представители на парка, ПСС и министерството обявиха началото на работата на спасителния пункт, след като договорът между МОСВ и БЧК беше подписан преди няколко дни. На събитието присъстваха също зам.-кметът на Сапарева баня Емилия Елчинова и бившият народен представител Радослава Чеканска. 

“Пунктът е изграден преди точно една година, като вече са решени административните пречки и е направена организацията по правото на ползване от страна на ПСС. Приех задачата като лична кауза и благодарение на Дирекция "Национална служба за защита на природата“ (НСЗП) и Дирекция "Национален парк Рила“ към министерството, намерихме решение и успяхме да отстраним всички препятствия, за да подпишем договор и ПСС да намери своето място", добави министър Карамфилова. Тя подчерта, че обектът е символ на партньорство между Дирекция "Национален парк Рила“ и ПСС към БЧК, защото каузата е обща – да запазим Седемте рилски езера като уникален природен комплекс от световно значение и в същото време с превенция и навременни действия да предотвратим рисковете за човешкото здраве.

Емил Нешев обясни, че новата база дава възможността да се спести време, а планинските спасители да са още по-ефективни, по-бързи и да има повече спасени човешки животи. “Най-важното е, че ще имаме място, на което да се позиционират всички наши съоръжения, включително и медицинско оборудване. Няма да се налага да транспортираме всеки път техника от Дупница до тук в планината, което ще спести поне 2 часа в полза на бърза реакция в спешни ситуации. Това е много важно за нас, защото през годините сме страдали от липсата на медицински пункт и цялата необходима техника за оказване на спешна долекарска помощ", каза още директорът на ПСС. Той обясни, че пунктът вече е оборудван с кислород, автоматичен дефибрилатор, уреди за лавинно търсене, шейни, вакуум матраци и др. "По този начин няма да се налага такава техника и оборудване да се транспортират при всяка акция от Дупница до Рилските езера. Това е много трудоемко, енергоемко, но и много забавя действията ни на терен. Понякога минутите са решаващи", каза още Нешев.

"Благодарен съм на всички, които положиха усилия. Това, което зависи от нас, ще направим, винаги ще сме на разположение, за да оправдаем доверието, което ни е гласувано. Имайки предвид големия туристопоток, включително от целия свят, вече целогодишно районът е много натоварен“, коментира Кирил Чолаков, началник на спасителния отряд в Дупница. “Ето защо няма нищо по-естествено ПСС да има база, изнесена във високата част на планината, конкретно в циркуса на Седемте Рилски езера", добави още той.