Съдят турския шофьор, който предизвика тежка катастрофа в Прохода на Републиката, при която имаше един загинал и трима ранени. Разследването бе приключено от Окръжна прокуратура – Велико Търново за два месеца, съобщават за "Фокус“ от Апелативна прокуратура.

Обвинението срещу турския гражданин Ш. К. е за това, че на 13 ноември, на път  Гурково – Велико Търново, при км. 32+200, при управление на товарен автомобил "Рено" с прикачено полуремарке, нарушил правилото за безопасно движение по пътищата - при избиране на скоростта на движението си от 82 км/ч превишил максимално допустимата за съответния пътен участък разрешена за движение скорост от 50 км/ч. В резултат на  това, при излизане от завой с висока скорост полуремаркето на управлявания от обвиняемия товарен автомобил се занесло на мократа пътна настилка и навлязло в насрещната лента за движение, препречвайки пътя на насрещно движещия се лек автомобил  "Ситроен Джъмпер". От настъпилия удар автомобилът бил смачкан в предната лява част, при което шофьорът и част от пътниците били затиснати от купето. При настъпилото пътнотранспортно произшествие, обвиняемият по непредпазливост причинил смъртта на Д. Т.– водач на лек автомобил “Ситроен Джъмпер", който почина на 21 ноември 2022 г в болница и средни телесни повреди на трима човека, пътували в същия автомобил - престъпление по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, б. "Б“,  вр. ал. 1, б. "Б“ и б "В“, вр. чл. 342, ал. 1, от НК.

По искане на прокуратурата, уважено от съда, обвиняемият е с взета мярка за неотклонение "Задържане под стража“.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК, обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.