Двама мъже от Добрич, обвиняеми за грабеж на дамска чанта, придружен със средна телесна повреда, ще бъдат съдени по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в града. В.М. (18 г.) и М.Д. (30 г.) са предадени на съд за извършено от тях престъпление по чл. 199, ал. 1, т.3, пр.2. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.

По-възрастният от двамата бил определен като подбудител на деянието в обвинението, а другият бил непълнолетен при извършването му. На 9 май 2022 година, около 2:20 часа, М.Д. излязъл от игрална зала, намираща се на улица

"Независимост“ в Добрич, и се срещнал с непълнолетния си братовчед. Казал му, че от игралната зала ще излезе една непозната за тях жена и поискал непълнолетното момче да вземе чантата й. Първоначално В.М. отказвал и не искал да се съгласи, но по-големият му роднина го принудил.

Когато жената се появила на улицата, младежът тръгнал след нея и бягайки дръпнал дамската й чанта от ръката, но не успял да я вземе. Вследствие на дърпането пострадалата загубила равновесие и паднала на земята, като сериозно се наранила. Обвиняемият В.М. изминал няколко крачки напред, след което се върнал, взел дамската чанта и побягнал. Отдалечил се от местопрестъплението, срещнал се с братовчед си, който изостанал малко от него, и разгледали ограбеното. По-възрастният взел чантата, като изхвърлил от нея само мобилния телефон на жената, и всеки тръгнал по пътя си.

Връщайки се към игралната зала, обвиняемият М.Д. забелязал, че пострадалата все още лежи на земята. Той уведомил за това охранител в обекта, който се притекъл на помощ на жената и извикал екип на Спешна помощ. От изготвената по досъдебното производство съдебно-медицинска експертиза се установило, че при падането на земята пострадалата получила закрита черепно-мозъчна травма, обуславяща разстройство на здравето, временно опасно за живота.

В хода на образуваното по случая разследване станало ясно, че жената е станала жертва на грабеж. Била установена съпричастността на В.М. и на М.Д. към престъплението и двамата мъже били привлечени към наказателна отговорност.

Предстои делото срещу тях да бъде насрочено за разглеждане във Окръжен съд - Добрич. Ако бъдат признати за виновни, двамата могат да получат наказания "лишаване от свобода“ за срок до пет за непълнолетния към момента на извършването на деянието В.М. и "лишаване от свобода“ от пет до петнадесет години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.