Съдът уважи искане на Окръжна прокуратура – Варна и определи "задържане под стража“ за 45-годишния Я.К., привлечен на 31 декември 2022 година в качеството му на обвиняем за държане без надлежно разрешително на високорискови наркотични вещества с цел разпространение. На мъжа е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 354а, ал.1, във връзка с чл. 26, ал.1 от НК. Това съобщиха от прокуратурата.

Я.К. е задържан часове преди полунощ, когато при полицейска проверка, в автомобила му са намерени и иззети 19 пакетчета с наркотично вещество, установено като кокаин след направена експертна справка. При последвалото претърсване в дома на мъжа, са намерени и иззети допълнително количество от същата забранена субстанция, електронна везна, множество празни пакетчета, голяма сума пари. Общото количество на иззетия кокаин е 170,27 грама, като той е бил разпределен в опаковки от около 1 грам.

Обвиняемият беше задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор с оглед довеждането му пред съда за определяне на мярка за неотклонение спрямо него. Окръжният съд във Варна определи най-тежката такава, а именно "задържане под стража“.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна.