Съдът уважи искания на Окръжна прокуратура – Варна и определи най-тежката мярка за неотклонение – "задържане под стража“, спрямо трима мъже, привлечени към наказателна отговорност за разпространение на наркотични вещества, задържани по време на специализирана полицейска операция, започнала на 7 декември 2022 година, чиято цел е масирано противодействие на престъпленията, свързани с разпространение и употреба на наркотични вещества, съобщиха от прокуратурата.

43-годишният Ж.Я. е привлечен в качеството му на обвиняем за две престъпления – за държане с цел разпространение на големи количества високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително и за отглеждане на растения от рода на конопа. При претърсване на два адреса във Варна, използвани от мъжа, са иззети общо 145 растения в различен стадий на растеж, 12 кг. суха тревиста маса – марихуана, както и сума пари.

Другият задържан под стража е И.А. на 33 г., обвиняем за държане с цел разпространение на наркотични вещества и отглеждане на такива, както и за държане без разрешително на оръжие и боеприпаси. В дома на мъжа е открита оранжерия, оборудвана със специални системи за контрол на влажността и температурата, вентилатори, лампи и напоителни системи. В нея са намерени и иззети 12 растения марихуана в начален стадий на растеж. В жилището са намерени и иззети още: 30 грама суха тревиста маса, частично пакетирана в малки опаковки; електронна везна; огнестрелно оръжие, преправен газов пистолет и боеприпаси, за които не са представени разрешителни.

Третият обвиняем, който съдът остави в ареста е 45-годишният С.А. от Варна. В имот, използван от мъжа, са намерени и иззети марихуана и метамфетамин, разпределени в пакетчета и готови за продажба, електронни везни. Установен е и купувач, който посочил именно С.А. като продавач на наркотици. 45-годишният е добре известен на органите на реда и осъждан за различни престъпления включително за разпространение на наркотични вещества.

Определенията на Окръжен съд – Варна подлежат на обжалване пред Апелативния съд в града.