Съдът във Варна уважи искане на Окръжната прокуратура и определи най-тежката мярка за неотклонение спрямо 41-годишен мъж, обвиняем за държане на наркотични вещества без надлежно разрешение с цел разпространение и за отглеждане на растения от рода на конопа. К.А. е привлечен към наказателна отговорност за две престъпления - по чл.354а, ал.1 и по чл. 354в, ал. 1 от НК. Това съобщиха от Апелативна прокуратура - Варна. 

Обвиняемият е задържан на 9 септември 2022 при специализирана операция на ГДБОП във Варна, провела се под ръководството на Окръжната прокуратура в града. В хода на полицейските действия е установена високотехнологично оборудвана оранжерия за отглеждане на марихуана, разположена в триетажна къща край града.

От имота са иззети 180 стръка марихуана в различна фаза на развитие, 3250 грама суха зелена тревиста маса, оборудване, пригодено за отглеждането на растенията и тяхното последващо изсушаване.

С постановление на наблюдаващия случая прокурор К.А. бе задържан за срок до 72 часа с оглед довеждането му пред съда за определяне на мярка за неотклонение. Днес съдът определи той да остане задържан под стража.

Действия по разследване на случая продължават под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Варна. Определението на Окръжния съд подлежи за обжалване пред Апелативен съд.