Софийският градски съд връща на прокуратурата делото срещу двамата полицаи, обвинени, че са ескортирали Димитър Любенов преди фаталната катастрофа на Околовръстното шосе. Катастрофата стана в края на септември. Припомняме, че тогава френски гражданин загина, а съпругата му беше тежко ранена. Шофьорът на мощния спортен автомобил, причинил катастрофата, е 39-годишният Димитър Любенов. Зад волана той е седнал пиян и дрогиран, показаха тогава тестовете. В момента на сблъсъка той е карал със 175 км/час при разрешени 80 км/час.

По данни на разследващите двамата полицаи са взели от Любенов подкуп от 200 лева, за да го ескортират. Съдът е констатирал нарушение във внесения обвинителен акт. От държавното обвинение твърдят, че единият униформен е приел предложение за облага, като не е изпълнил служебните си задължения и не е докладвал, че Любенов шофира след употребата на алкохол. Според съда обаче формулираното обвинение е в противоречие със "заявените факти и обстоятелства, в обстоятелствената част на обвинителния акт, където са направени твърдения за извършени действия“.

"Налице, е противоречие в така заявеното фактическо обвинение и правно такова“, пише още в мотивите си Софийският градски съд.

Освен това според съда има и неяснота по въпроса, свързан с твърдението, че подсъдимият е приел предложение за облага, "за да извърши друго престъпление във връзка със службата си“.

И за двамата обвиняеми се твърди, че в съучастие, като съизвършители, не са изпълнили служебните си задължения.

"Същественото, което се съдържа и се приема като пропуск в обвинителната теза, е отсъствието на твърдения, от страна на обвинителната власт, а именно - конкретизация кога, е следвало да бъдат предприети твърдените действия, от които подсъдимите са се въздържали и са бездействали.“

Конкретно за полицайката съдът констатира, че "изложението на фактите в обстоятелствената част спрямо нея, е изключително пестеливо и то се свежда до две изречения, в които поведението ѝ, е фиксирано чрез повторение на извършените от подсъдимия М. действия.“

Така делото се връща на прокуратурата. През този период двамата униформени са с мярка за неотклонение – "подписка", пише bTV.