Административният съд в Пловдив отмени заповедта на министъра на МВР за "уволнение“ и прекратяване на служебното правоотношение на главен инспектор Ангел Керпиев, началник на Районно управление – Стамболийски при ОДМВР – Пловдив, предаде репортер на "Фокус". Със свое решение от 29.12.2023 година съдът прекратява действието на тази заповед и осъжда Министерство на вътрешните работи да заплати на Керпиев сумата от 810 лева за съдебни разноски. 

Фактическата обстановка, изложена от разследващия орган, въз основа на която е направено предложение за налагане на дисциплинарното наказание, се свързва с организацията на работата на РУ Стамболийски в периода 22.07.2023г. – 26.07.2023г.

Посочва се, че на 22.07.23г. било подадено заявление за изчезването на Димитър Малинов от неговите родители. Въпреки подаденото заявление оперативните дежурни части на РУ Стамболийски не изпълнили изискванията от Вътрешните правила за издирвателната дейност и не били извършени неотложни издирвателни мероприятия. Поради бездействието на РУ Стамболийски, на 24.07.2023г., лицето Бизюлев, за което майката на изчезналия дала обяснения, че е търсел сина й, за да го бие, напуснал безпрепятствено страната.

Дисциплинарно разследващия орган приема, че Керпиев е неглижирал графика, утвърден от него и въвел в заблуждение оперативната дежурна част и замествалия го служител, тъй като на 26.07.2023г. началникът бил в отпуск по болест.

След като се върнал на работа, той не дал указания какво да се прави, а само формално казал на служителите да продължат работа. Поради незапознаването му с материалите по случая представил на тогавашния директор на полицията в областта Васил Костадинов недостоверна версия, която си противоречала със събраната информация. Служители от районното взели участие в издирането по своя инициатива, без да им е наредено.

В заповедта са описани още нарушения, свързани с издирването на Димитър Малинов.

Съдиите обаче са приели, че заповедта е необоснована и е издадена в противоречие със закона. "Спорът е относно интерпретацията и оценката на фактите. От описана в самата заповед фактическа обстановка и хронология на събитията не може да се направи извод за извършено от жалбоподателя тежко дисциплинарно нарушение", се казва в решението на съда.

Според магистратите не може да се вмени вина за бездействие и липса на организация на Керпиев за 22 и 23 юли, понеже началникът имал назначен заместник в тези дни и няма как да му се търси отговорност за неспазване на дежурства. Заместникът му не бил разбрал, че го замества, но според Административния съд Керпиев нямало как да предположи. Магистратите отбелязват още, че при завръщането му на 24 юли всички събития, довели до обществено недоволство - убийството на Димитър и напускането на страната от Бизюрев, вече се били случили.

Магистратите приемат, че организация на работата е имало, а за представяне на недостоверна версия не може да се говори, понеже в хода на издирването самият Керпиев е получавал много недостоверна информация.

Решението може да се обжалва с касационна жалба пред ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.