22-годишният С. Д от София отива за 4 години в затвора за извършени няколко кражби в Русе, постанови Районният съд в Русе, предават от tvn.bg.

В ранните часове на 09.09.2022 г. младият мъж, който вече имал в биографията си няколко присъди,  се намирал в района на Дома на културата в гр. Русе гол до кръста. Решил да извърши кражба от кафе-бар "Какао“. Отишъл до бара, свалил едно от пердетата от откритата част на заведението и се увил в него. Разбил дървения капак и проникнал в бара. С пердето закрил датчика на СОТ-а и го неутрализирал. Взел служебния мобилен телефон от бар-плота и отишъл до близка пейка в началото на парка, на която имало хора. Казал им, че строи замък, че никой не може да го хване и затова прави каквото си иска. Свидетелите се обадили на тел.112.

Месец по-късно една ранна сутрин подсъдимият разбил с помощта на чук прозорчето на павилион за закуски пред УМБАЛ "Канев“. През него влязъл вътре и взел 162 лв., кафемашина, 3 лепила, коректор стик, 3 химикалки, 50 безалкохолни напитки от 500 мл, 40 натурални сока от 200 мл, 8 бутилки олио, 60 кроасана, 20 сока от 250 мл, 15 вафли, 8 закуски, тетрадка, здравната и трудовата книжки, както и 2 парфюма и течен шоколад собственост на продавачката.

Само ден по-късно С. Д. бил заловен, признал всичко и върнал една част от вещите на пострадалите. Прокуратурата внесла обвинителен акт за това, че в периода 09.09.2022г. – 04.10.2022г. в гр. Русе, в условията на продължавано престъпление, на два пъти, в условията на опасен рецидив, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот и чрез ползване на техническо средство, отнел чужди движими вещи на обща стойност 938,70 лв. без съгласието на собствениците, с намерение противозаконно да ги присвои.

Пред Районен съд – Русе подсъдимият призна фактите, изложени в обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. Поради това и първоначално определеното наказание от 6 години е намалено в съответствие със задължителното изискване на закона с една трета и той ще следва да изтърпи наказание от 4 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Приспаднато е предварителното му задържане, считано от 04.01.2023 г. до влизане в сила на съдебния акт.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Русе.