Апелативен съд – Пловдив потвърди 17-годишна присъда за убийство, извършено в условията на домашно насилие. Пловдивският окръжен съд е признал Николай Накев за виновен в това, че на 28.07.2021 г. в Пловдив умишлено е умъртвил съпругата си Мария, като убийството е извършено в условията на домашно насилие в апартамента им на ул. "Герлово“. Подсъдимият я пребил от бой с дървена летва от подматрачна рамка на спалнята, защото взела от ръцете му чаша с ракия и я изпила.

Двамата били семейство от 2008 година. Опитвали се да имат дете чрез ин витро процедури, но не се получавало. Пострадалата започнала да злоупотребява с алкохол и скандалите, обидите и побоите станали ежедневие в семейството. След злоупотреба с алкохол жената обиждала и псувала подсъдимия, а той й посягал, като прилагал физическа сила и й нанасял побои. Често пострадалата ходела на работа със синини по тялото и по главата си.

Във фаталната вечер Николай Накев престанал да нанася удари на жената, когато видял, че по тялото й остават сини следи. След това си допил и заспал в кухнята, но се събудил около полунощ, влязъл в спалнята и заварил Мария неподвижна, застанала в неестествена поза. Извикал помощ на телефон 112, но пристигналият лекар само констатирал смъртта на пострадалата.

В Апелативния съд делото е образувано по жалба на адвоката на подсъдимия, в която се иска присъдата да бъде отменена или изменена. Претендира се за преквалификация на деянието, за което е осъден Николай Накев в по-леко наказуемо престъпление.

Апелативните съдии прецениха, че относно доводите на защитата, правилно Окръжният съд е отбелязал, че по делото липсват каквито и да е данни подсъдимият да е бил в състояние на "афект“, а пострадалата да е предизвикала у него това състояние на силно раздразнение, вследствие на насилие, тежка обида или клевета, или някакво друго противозаконно действие, още по-малко пък от тях да са настъпили или да е било възможно да настъпят тежки последици за Николай Накев, поради което привилегированият състав на убийство, извършено в състояние на афект е неприложим в случая.

Според преценката на апелативните съдии наказание от 17 години лишаване от свобода за Николай Накев се явява напълно справедливо и съответно на степента на обществена опасност на деянието и дееца и чрез него ще се постигнат целите, както на личната така и на генералната превенция

Решението на Пловдивския апелативен съд подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.