Пловдивският апелативен съд потвърди взетите от Окръжен съд – Пловдив мерки за неотклонение "задържане под стража“ спрямо трима мъже, двама от които са италиански граждани. Това са Ростислав Савов, Пабло Реа и Антонио Мачиоче.

Срещу тримата са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни престъпления - избягване установяването и плащането на данъци в особено големи размери при осъществяване на дейност за закупуване и износ на трюфели.

Групата е действала в периода 2022 г. – 2023 г. с користна цел – да се извличат противозаконно облаги чрез недекларирането и незаплащането на дължимите данъци. Всеки от членовете на организираната престъпна група е изпълнявал съответни действия и задачи в рамките на групата – осигуряване на средства, предаване на средствата и впоследствие – набиране в страната ни на трюфели и изнасянето им за Италия.

Всеки от тях е имал ясни задължения, функции и отговорности, като са действали при пълна конспиративност. И тримата не са осъждани до сега. За деянията, в които са обвинени, законът предвижда наказание "Лишаване от свобода" от 3 до 10 години.

След като изслуша страните и се запозна с материалите по делото, Апелативен съд – Пловдив прецени, че жалбите и на тримата обвиняеми за определяне на по-леки мерки за неотклонение, са неоснователни. От събраните до момента доказателства остава непроменено обоснованото предположение за съпричастност на всеки от тримата обвиняеми към престъплението, в което са обвинени. То е тежко умишлено по смисъла на Наказателния кодекс. От механизма на реализацията му се обосновава реална опасност с висок интензитет от извършване на престъпления при по-леки мерки за неотклонение, различни от "задържане под стража“.

Определението на Апелативния съд е окончателно.